10 Perkara Yang Harus Dipertikaikan Semasa Mencari Hartanah

Apabila disoal apa perkara yang paling bermanfaat untuk dilakukan dengan duit yang kita ada sekarang, semua orang mesti menjawab “Beli Rumah.” Tetapi, lebih mudah dikata daripada dilakukan. Apakah sebenarnya faktor-faktor yang harus dilihat dahulu sebelum kita mula mencari rumah?

1. LANDSKAP
Apabila landskap sesuatu tempat itu bagus, ia merupakan satu tanda yang komuniti kawasan tersebut sentiasa proaktif dalam menjaga alam persekitaran.

2. TIADA TANAH KOSONG TERBIAR
Ini penting kerana ia dapat memberi sedikit ramalan mengenai sebarang plan pembinaan masa hadapan dan jika ia akan menjejaskan jalan masuk atau pemandangan rumah idaman anda,

3. KOMUNITI BERPAGAR
Kini kebanyakan orang lebih berminat membeli kondominium dan komuniti berpagar kerana dapat memperoleh lebih banyak nilai dan kemudahan yang tidak dapat didapati daripada kawasan tidak berpagar.

4. BERDEKATAN SEKOLAH INTERNATIONAL ATAU SEKOLAH CINA

5. KENALI SIAPA JIRAN ANDA
Sama ada anda ingin tinggal di kawasan yang bercampuran budaya, atau yang hanya bercakap bahasa tertentu, anda harus mengenali dulu siapa yang tinggal di sekeliling anda supaya berasa selesa bertempat di kawasan tersebut.

6. KAWASAN SENTRAL 

7. INFRASTRUKTUR

8. DEVELOPER YANG BEREPUTASI
Amat penting untuk membeli daripada pemaju yang mempunyai rekod yang baik dan amalan yang menyampaikan pada masa dengan kualiti.

9. LOKASI ‘BRANDING’

10. PERKEMBANGAN POPULASI
Dengan populasi penduduk yang lebih besar, perkhidmatan yang lebih baik diberikan seperti pasar raya besar, klinik, dobi dan restoran.

 

Artikel diperolehi daripada: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/10-things-to-look-out-for-when-buying-property-in-malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *